OUTLAW EAGLE MANUFACTURING Forum Index OUTLAW EAGLE MANUFACTURING
ALUMINUM BOAT FORUM
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

HJ 212 Steering

 
Post new topic   Reply to topic    OUTLAW EAGLE MANUFACTURING Forum Index -> OE GENERAL FORUM
View previous topic :: View next topic  
Author Message
RS



Joined: 07 May 2014
Posts: 4
Location: Red Deer County

PostPosted: Fri May 10, 2019 4:50 am    Post subject: HJ 212 Steering Reply with quote

Just curious as to see if anyone else has had this issue? Have a hamilton 212 in a northriver. Steers easily out of the water or in without the engine running. Once under thrust the steering becomes more significantly resistant. Is this normal? Had the white pump on my other boat. It has completely new steering rack(flotec) and cable. Disassemble the pivot pins clean and apply a light coating of grease at the beginning of each season.
_________________
RS
Back to top
View user's profile Send private message
Alumaman



Joined: 26 Jul 2005
Posts: 299
Location: Whitecourt

PostPosted: Fri May 10, 2019 8:47 am    Post subject: Reply with quote

Most likely its the steering cable that is worn.
Back to top
View user's profile Send private message
RS



Joined: 07 May 2014
Posts: 4
Location: Red Deer County

PostPosted: Fri May 10, 2019 1:45 pm    Post subject: Reply with quote

Cable and rack are both new
_________________
RS
Back to top
View user's profile Send private message
Alumaman



Joined: 26 Jul 2005
Posts: 299
Location: Whitecourt

PostPosted: Fri May 10, 2019 2:06 pm    Post subject: Reply with quote

Hmmm... the only other things I can think of are
- too sharp of a bend in the cable routing.

And sometimes the following can cause issues but it should be also tighter during no load.
- the nozzle is rubbing on the housing (Hamilton has some casting issues a few years back on the 212’s.
- the linkage at the nozzle is flipped over and or the tapered pin is in wrong.

Has it always been hard steering under load, or just since replacing the cable and rack?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    OUTLAW EAGLE MANUFACTURING Forum Index -> OE GENERAL FORUM All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group :: Spelling by SpellingCow.